Vi prøvebygger DSB Hd vognen fra Proinor.dk

DSB Hd

Som nævn i “spion reportagen” den 4. marts i år, barsler Arild Tangerud fra Proinor.dk med en ny lukket godsvogn, der er her tale om en DSB litra Hd, en meget udbredt godsvogns type til epoke III kørerne.

Modellen er lige knapt klar til levering, men alligevel er det lykkedes os at få fingrene i nogle af de første dele, og ud fra dem at få samlet de rå (indvendige) vognkasse, og ud fra de dele tegner det til at blive en rigtig fin model.
Modellen kan samles således at skydedørene og de store ventilationsriste på siderne kan åbnes og lukkes!

1. april 2019
Som med alle Proinor’s godsvognsbyggesæt, starter man med at lime de to bundplader sammen, men det nye her er at den indvendige bundplade er i bræddepræget pap, der oven i købet er indfarvet i en grå farve, så man ikke behøver at male de indvendige gulv.

DSB Hd

Når limen er tør males undersiden af vognbunden sort.

DSB Hd

Mens bunden tørre kigger vi lidt på vognsiderne, og igen her er der noget nyt, i forhold til de tidligere godsvognsbyggesæt. Selve vognsiderne er i MDF frem for krydsfiner, og yderligere er indersiderne farvet hvide.

DSB Hd

Hvis man vælger at samle sin DSB Hd vogn således at skydedør og ventilationsristene kan åbnes, og man ønsker hvide brædder på indersiden af sin vogn, slipper man endnu en gang for at skulle male.
De fleste DSB Hd vogne var ‘kun’ lakeret indvendig, og efterhånden som lak og træ blev ældet, formoder jeg at det gulnede. Derfor har jeg valgt at male de indvendige brædder i en okker gul farve (Vallejo – Model Color 70.831), for ikke at vognen skal se helt fabriksny ud indvendig. Farven er påført i et enkelt ikke helt dækkende strøg, for at give et lidt slidt udseende.

DSB Hd

På gavlene males indersiden af pufferplanken sort, og mens vi er ved gavlene monterer vi også bremsesvingskassen, dette sker efter at delene hertil er malet brune, samme brune farve som man ønsker at male sin DSB Hd udvendig.
Først limes top og bund på plads, derefter selve ‘væggen’ på bremsesvingskassen, sluttelig males kanterne med den brune maling.

DSB Hd
DSB Hd
DSB Hd
DSB Hd
DSB Hd
DSB Hd

Efter at malingen på sider og gavle er tør, monteres disse på bundpladen. Først monteres siderne og dernæst gavlene, hvor efter vognkassen lægges i spænd.

DSB Hd
DSB Hd

Når limen på vognkassen er tør, vendes bunden i vejret, og de langsgående vanger monteres. Med vangerne på plads monteres alle forstærkningerne ud mod sidestolperne.
Her skal man være opmærksom på, at de to forstærkninger med skrå underside monteres midt under sidedøren.
Herefter er det igen blevet tid til den sorte maling!

DSB Hd
DSB Hd
DSB Hd

Det er nu blevet tid til at montere ribbenene, øh , jeg mener tagspærene! Her er det vigtigt at de fire kraftige/tykke tagspær bliver placeret rigtig, da de danner ophænget til skydedøren.
Først monteres de fire kraftige/tykke tagspær, bemærk placeringen på nedenstående billede!

DSB Hd
DSB Hd

Når man er sikker på at de fire kraftige/tykke tagspær er placeret rigtig, monteres alle de tynde tagspær, der alle er ens.
Når limen til spærene er tør, limes korte stykker balsatræ oven på vognkassen mellem alle spærene, og balsa stykker skæres/slibes i samme facon som spærene.

DSB Hd
DSB Hd
DSB Hd

Vognkassen lægges til side, for at give plads til samlingen af akselgaflerne. På nedenstående billede ses de fire først dele til hver af akselgaflerne, når Proinor.dk frigiver flere løsdele til DSB Hd projektet, vil der kommer yderligere et par dele til hver akselgaffel.

DSB Hd

Byggeriet fortsætter når nye dele modtages fra Proinor.dk.

Skriv en kommentar

Annonce