Småting til modeljernbanen – plakattavler

Plakattavler

Under gennemgang af tegninger på ”kunstbib.dk/arkitekttegninger” fandt jeg utilsigtet nogle jernbanerelaterede tegninger, nemlig udkast til forskellige plakattavler og andet, fremstillet af arkitekt Einar Ambt (1877-1928), der på dette tidspunkt var Konduktør hos H. Wenck i forbindelse med tegningen af Københavns 3. banegård, indviet i 1911.

Hvis man ser på billeder fra Københavns 2. banegård (1864-1911) og dennes Station 3 (Klampenborgbanestation) ser man langs Vester Farimagsgade og Gyldenløvesgade (lige over for Grevinde Danner stiftelsen)  et større antal plakattavler opsat lige inden for hegnet, men med budskabet vendende ud mod gaderne.

Plakattavler
Plakattavler ved Posthuset ved Københavns 2nd. banegård, 1911.
(Arkiv: kunstbib.dk)

Jeg har på baggrund af tegningerne prøvet at omsætte disse skitser, men målene var lidt svære, blandt andet Alen, Fod, tommer og andre gamle danske mål, til noget nutidigt brugbart. Ligeledes kan jeg se, at tegningerne på det kunsteriske område er blevet forenklet i forbindelse med de tavler der blev producerede og opsat, løseligt optalt til cirka 30 styk alt i alt.

Som tavlerne så ud, var de fremstillet af to lodretstående stolper (ca. 15×15 cm.) og derimellem en træplade, der varierede i både længde og højde og hvorpå reklamen var opsat, tilsyneladende ved hjælp af lister vejen rundt. Der var både tavler med plads til 3 forskellige plakater samt nok den almindeligste en aflang stor reklamen.

Plakattavler
Plakattavler ved Post 3, Kommandopost, 1917.
(Arkiv: kunstbib.dk)

Farven på plakattavlerne ved jeg ikke noget om, da der ikke er angivet noget på tegningerne. Men jeg har en fornemmelse af at de var malede grønne som blandt andet hegnene rundt om var jf. samtidige malerier. Muligvis har der været røde ”knopper” øverst på stolperne, men det er nok mere gætterier.

Jeg har ikke selv endnu fremstillet tavler, men skal gøre det. Jeg påregner at anvende trælister i de angivne mål på tegningen samlet med trælim og evt. stifter.

Plakattavler

For fastgørelse på modulpladerne regner jeg med at gøre dette ved at bore et hul i bunden af hver stolpe og indsætte en søm (uden hoved) eller noget tråd. Herefter bore hul i modelpladen og sætte plakatsøjlerne fast ned i hullerne uden brug af lim. Så kan de nemlig fjernes under transport.

Så mere dansk jernbane får man nok ikke, her Ambts udgave af plakatsøjler til DSB.

Med venlig hilsen
Steffen Dresler

Skriv en kommentar

Annonce