DSB damplokomotiv litra S fra Tikøb Støberi

DSB damplokomotiv litra S fra Tikøb Støberi

En af de store nyheder på Spor1 Messen i Rolfhallen 2016, var præsentationen af et DSB damplokomotiv litra S fra Tikøb Støberi, der blev fremvist i en fuldt fungerende model, dog endnu uden maling.
Rent mekanisk er lokomotivet baseret på mekaniske komponenter fra Märklin, det gælder blandt andet det modificerede chassis, hjul, gangtøj samt motor og transmission, disse dele stammer fra en tysk BR78. Digital dekoder med lyd kommer fra ESU Loksound programmet.
Det udvendige messing chassis, med det leddelte indvendige chassis og dets specielle ophæng, gør at det er muligt for lokomotivet at køre gennem kurver og sporskifter med en radius helt ned til 1020 millimeter!

Forbilledet for modellen er et persontogs tender lokomotiv, som i perioden 1924 til 1928 blev udviklet af tyske Borsig og danske Frichs, primært til drift på de Nordsjællandske strækninger – litra S maskinerne var statsbanernes største tenderlokomotiver.
De to første lokomotiver S721 og S722 blev leveret af Borsig i 1924. Herefter leverede Frichs de resterende atten lokomotiver i 1927 og 1928. de fik numrene 723 til 740.

En af de mest kendte af alle S-maskinerne, er nummer 740 fra 1928, den var i 1983 med i James Bond filmen ‘Octopussy’ – her dog malet som et tysk lokomotiv!
Mon ikke det bliver muligt at bestille denne special udførsel fra Tikøb Støberi, når modellen bliver klar til levering.

DSB damplokomotiv litra S fra Tikøb Støberi
Foto: Per Dons Larsen

Netop det Tikøb Støberi’s model stod ‘rå’ på udstillingen i Rolfhallen, betød at man kunne nyde det fine håndværk, samt se at stort set alt var fremstillet af metal.

Der var en kort prøvekørsel af modellen hos Langelandsbanens Venner, her er et kort klip af den flotte model.

Manden bag modellen er naturligvis Kim Møller, der også er indehaver af Tikøb Støberi, og han har sendt denne stribe billeder fra modellens tilblivelse, der startede som projekt allerede for et par år siden. Men nu er modellen kommet så lang at han ville præsentere den for offentligheden.

One thought on “DSB damplokomotiv litra S fra Tikøb Støberi

Skriv en kommentar

Annonce