Hjemmebygget DSB Pf vogn

DSB Pf 15769 bygget af John Andersen

Som sikkert alle modelbyggere kender det, har John Andersen i lang tid ikke bygget det helt store, da lysten ikke har været der.
Men nu er lysten der igen og det kom der så en Pf vogn ud af, og han beskriver projektet således:
Min mission med modelbygning er at skabe illusioner af virkeligheden i model. Jeg er ikke en 100 procent nittetæller der kun går efter det korrekt, men en tilpasset model der ligner så godt som muligt ud fra et simpelt setup. Gerne standard materialer fundet i byggemarkeder og hobbyforretninger. De ting som jeg vælger at købe mig til er ting jeg ikke selv er i stand til at skabe selv med et fornuftigt resultat.

Nå tilbage til PF 15769.
Tegning fundet på Erik Olsens hjemmeside (en gudsbenådet modelbygger), en 1 millimeter tyk messing plade (100 x 500MM), 1 stykke finer 1.5 mm og lidt balsa strimler (indvendigt i vognen), Slaters S9116 hjul og puffer fra Dingler (ebay shop). Forskellige Evergreen plast strimler 292, 125,126, 123 og 266.

Bunden var det første jeg gik i gang med. Mærkede op til puffer etc og bukkede messingen så puffeplankerne kom til at stå 90 grader i forhold til vognbunden. Derefter loddede jeg akselgafler til bunden, og der ved skaber man en meget stærk undervogn.
Så lagede jeg et brædderilet stykke finer under og over messingpladen, og limede de 3 dele sammen.
Resten fremgår jo næste af billederne.
Jeg skar dele ud efter tegningen, som jeg har skaleret op til 1:32, men har valgt ikke at gå så dybt med detaljeringen , da jeg personligt gerne vil se et resultat mens byggelysten er der.
Tidligere har jeg forsøgt mig med nittetæller byggeri, og det havnede i skrot kassen, fordi jeg taber lysten hvis der går for lang tid.
Sluttelig blev vognen patineret og litreret, så den nu er klar til en tur på skinnerne.

Denne vogn er en prototype, og skulle jeg få lyst til at bygge flere (for eksempel en med bremsehus), vil jeg selvfølgelig rette de fejl som jeg har lavet, og måtte acceptere på denne første udgave.

Missionen var at fremstille en vellignende godsvogn ud fra simple tekniker og enkle materialevalg.

Tag godt imod den
John

One thought on “Hjemmebygget DSB Pf vogn

  1. Hej John – Det ser godt ud, og det er herligt at at se “hvor lidt” der skal til – Jeg kan sagtens forlige mig med tanken om at bøje virkeligheden en anelse, specielt for at komme fri af nitte tælleriet, det bliver let en alt for omfattende opgave og medfører som du selv skriver det – at man går død i den langvarige præcisionsproces.

Skriv en kommentar

Annonce