Ny printer, flere detaljer og store fremskridt på Mz’en hos 4DTrains

DSB Mz I Foto D4Trains

Ole Holm, manden bag 4DTrain, arbejder ihærdigt på DSB Mz I projektet, og der bliver ikke gået på kompromis med hverken kvalitet eller detaljer. For at kunne opretholde de høje niveau, har han nu investeret i en ny 3D printer efter DLP princippet, der arbejder efter et anderledes koncept end de hidtil brugte printere.
Med den nye printer kan alle detaljer printes med en opløsning på under 0,05 mm altså under 50 µm!
Se video af de nye 3D printer i funktion her.

Mens arbejde med overdelene fortsætter, med nøje tjek af overflader og tilpasninger under lup og mikroskop for at sikre at printkvaliteten er i top, skal det tilføjes at alle printede dele også bliver efterbehandlet i hånden, grundet og slebet op til 4 gange!
For at illustrere at detalje graden er i top, kan vi oplyse at selv sprinklerdysser og varmestik forefindes på fronterne!

Sideløbende med arbejdet på selve overdelene, er der også gang i mange af de detaljer der skal pryde den, inden den med tiden bliver klar til maling.

Og som om det ikke gav travlhed nok i værkstedet, arbejdes der også på de mekaniske dele, her er der i første omgang tale om gearkasserne i boggierne.
Til de to bogier på Mz’eren skal der bruges hele 12 skråt skårne messingtandhjul.
Ole Holm bringer i forbindelse med omtalen af bogierne et lille dementi:
“4DTrains vil gerne sige undskyld til alle jer der følger tilblivelsen af MZ, jeg har tidligere oplyst at drivlinjen vil få 26 kuglelejer. Dette er ikke rigtigt!. Antallet af kuglelejer er retteligt 34 styk per lokomotiv!”

Prototypen på den indvendige boggieramme er printet og samlet. Messingskruerne med sekskanthoveder er bare blær til ære for jer (produktionsudgaverne får rustfrie stålskruer med krydskærv). Prototypen har ikke fået huller til strømoptagene, da de først kan udmåles og tegnes ind på 3D modellen når de rigtige hjul kommer, strømoptag bliver i øvrigt fjedrene stiftoptag fra Dingler. Min hjulleverandør har lovet et sæt inden DMJU messen, så i kan altså se hvordan de ser ud i Taastrup, oplyser Ole Holm.

De første motorer er ankommet, og den første er allerede i stress test, går testen godt, monteres den anden i den første rullende prototype.
4DTrains har valgt at benytte 24V motorer for at sikre at motorerne ikke bliver belastet af spændingen og PWM-styringen fra dekoderen, og hver motor vejer over 0,3 kg.

DSB Mz I Foto D4Trains

Fun Fact:
“Der skal bruges ca. 1 m 0,8 mm messingtråd for at lave alle håndbøjlerne på en Ep. 5 MZ”

Nyhed:
Ole Holm har også planer om at fremstille både et dieseltankanlæg til Mz’erne samt en kulkran, vi vender tilbage til disse projekter når der foreligger lidt flere oplysninger.

Læs mere om 4DTrain og DSB Mz I projektet her.

Skriv en kommentar

Annonce