Tagkøler fra Proinor.no

Proinor.no tagkøler

På en stor del af de ældre dansk byggede motorvogne og diesellokomotiver, fra for eksempel Triangel og Scandia, sad der næsten ens byggede tagkølere. Disse tagkølere har længe været en mangelvarer på det danske model marked, men nu har Proinor.no udviklet et byggesæt til disse tagkølere.
Tagkølerne er i første omgang tænkt brugt til Proinor.no’s modeller af Frichs firkantede lokomotiver samt den kommende Scandia motorvogn der kørte på HFJ/HFHJ, men derudover kan disse tagkølere også bruges på en mængde andre danske modeller.

Byggebeskrivelse

I forbindelse med de ovenfor nævnte modeller, får man medleveret et passende antal byggesæt til tagkølerne, alt efter temperament  kan man male delene før eller efter samlingen. I denne byggebeskrivelse har jeg valgt at male delene først, da der kun bliver cirka en millimeters luft mellem kølerørene når tagkøleren er færdigsamlet.
Jeg har valgt at male tagkølerne to farvet, selve kølerørene sorte (Humbrol #33) og konsollerne lysegrå (Humbrol #1).

Proinor.no tagkøler

På billedet herover ses malede dele til to tagkølere, og nedenfor ses rækkefølgen hvori de enkelte køleelementer skal monteres. Bemærk at de to køleelementer med fodstykker skal sidde på hver side af de midterste køleelement!

Proinor.no tagkøler

I byggesættene er der to forskellige størrelser af slidsede konsolender, start med en af de konsolender med de store slidser, stik først det midterste køleelement igennem den midterste slids. Monter derefter de to køleelementer med fodstykke på hver side.

Proinor.no tagkøler

Monter herefter de resterende køleelementer, og afslut med montering af konsolende med de små slidser.

Proinor.no tagkøler

Samme operation foretages nu på modsatte side, først konsolenden med de store slidser, og dernæst konsolenden med de små slidser.

Proinor.no tagkøler

På dette tidspunkt, mangler der kun at blive monteret tre dele, det er først overpladen på det midterste konsol, det er den største af de tre firkantede stykker finer.

Proinor.no tagkøler

Dernæst limes de to mindre stykker finer ude på de skrå flader i de udvendige konsoller.

Proinor.no tagkøler

Hermed er selve tagkøleren færdig samlet, men den ser endnu lidt sølle ud. Det sølle udseende forsvinder dog ligeså snart at man får malet alle kanter samt enderne på midterkonsollen.

Proinor.no tagkøler

Skriv en kommentar

Annonce