DSB litra F overdel

Op til påsken 2016 i år præsenterede Kim Møller fra Tikøb Støberi sit færdige byggesæt til overdelen på et DSB litra FII damplokomotiv, et af Danmark’s mest populære rangerlokomotiver, og et lokomotiv som der er bevaret flere driftsklare eksemplarer af.

Byggesættet til overdelen indeholder fem dele:
Tre dele støbt i resinplast – selve overdelen med kedel. vandkasser og førerhus støbt ud i et, samt skorsten og dom.
To dele bliver leveret i metal – det er røgkammer døren og førerhus taget.

DSB_F_overdel-1_047

I denne artikelserie vil Kim Møller vise hvordan man kan “smukkesere” sin overdel med diverse detaljer, bemærk lige for god ordens skyld, at ingen af de nedenfor monterede dele indgår i byggesættet!
Delene stammer fra tilbehørsmarkedet og/eller er hjemmefremstillet, så her er der frit slag for at udfolde sig alt efter evner og/eller pengepung.

Nedenstående billedserie er ikke en endegyldig løsning på hvordan en F-maskine skal bygges, men skal blot vise hvordan Kim Møller har valgt at bygge sin overdel. Man bør også iagttage at de enkelte F-maskiner ved DSB havde mange forskelligheder!
Jernbanen.dk kan du læse om de enkelte DSB litra FII damplokomotiver, ligger der også rigtig mange fode billeder, man kan blive inspireret af.

God fornøjelse.

DSB_F_overdel-1_051 DSB_F_overdel-1_050 DSB_F_overdel-1_052

Arbejdet med detaljeringen af F-maskine overdelen, fortsætte nu med fremstilling og montering af nogle af tag detaljerne: Tagudluftning, ophæng til klokke og vandrender.

DSB_F_overdel-1_053 DSB_F_overdel-1_054 DSB_F_overdel-1_055 DSB_F_overdel-1_056 DSB_F_overdel-1_057 DSB_F_overdel-1_058

Sideløbende med at Kim Møller monterer flere og flere detaljer på DSB litra F overdelen, bliver der også arbejdet på nogle passende undervogne af type 3 udgaven, her kan man også se hvordan gangtøjet skilles ad, og samles med nye dele så det fremtræder mere korrekt.

DSB_litra-F_salg_007 DSB_litra-F_salg_011 DSB_litra-F_salg_012 DSB_litra-F_salg_013 DSB_litra-F_salg_014Der skal ikke megen fantasi til at forestille sig en lille servo der lægger styringen om ved retningsskifte!

DSB_litra-F_salg_019 DSB_litra-F_salg_020 DSB_litra-F_salg_021 DSB_litra-F_salg_022 DSB_litra-F_salg_023

Med overdelen placeret oppe på undervognen igen, begynder der nu at tegne sig et billede af en fin model.

DSB_litra-F_salg_015 DSB_litra-F_salg_016 DSB_litra-F_salg_017 DSB_litra-F_salg_018

7. april 2016:
Kim Møller fortsætter rørføringen på F’eren, hvor der nu blandt andet er kommet rør under vandkasserne, ligesom der er monteret skærmkasser og fjedre over den forreste aksel.

DSB_litra-F_salg_026 DSB_litra-F_salg_027 DSB_litra-F_salg_028 DSB_litra-F_salg_029 DSB_litra-F_salg_030

11. april 2016:
Så kom der også lanterner for og bag.

DSB_litra-F_salg_031 DSB_litra-F_salg_032

18. april 2016:
Allerede tidligt i denne artikelserie, pyntede Kim Møller på gangtøjet på F’eren, og nu er han gået skridtet videre.
Der er blevet indkøbt nyt krydshoved fra Wilgro i Tyskland, Kim har fremstillet ny linealer, samt de øvrige løsdele der skulle til for at monterer delene korrekt.

DSB_litra-F_salg_037 DSB_litra-F_salg_038 DSB_litra-F_salg_039

Gangtøjet fremstår nu endnu mere korrekt, specielt hjalp det meget at dobbelt linealerne blev erstattet af enkelte linealer.
Samtidig med monteringen af de modificerede gangtøj, blev der også monteret balancearme mellem de to bagerste drivhjul.

På f-maskinerne lå der grej til at rense og vedligeholde maskinerne under driften, ophængs bøjlerne til disse sager, skal heller ikke mangle. Derfor har Kim fremstillet et bukkeværktøj, til fremstilling af disse ophængs bøjler.

DSB_litra-F_salg_033 DSB_litra-F_salg_034

Efter en tur i bukkeværktøjet, færdigbukkes ophængs bøjlerne, og loddes sammen, derefter er de klar til montering, når den tid kommer!

DSB_litra-F_salg_035

2. maj 2016:
Der er nu blevet fremstillet nye bagerste kobbelstænger, de er fremstillet af nysølv og udstyret med med i lodet messinglejer!

DSB_litra-F_salg_040 DSB_litra-F_salg_041

Sideløbende med arbejdet på gangtøjet, er der fremstillet mastermodel til slampotte (cirkulator) samt rangerklokke.

DSB_litra-F_salg_043 DSB_litra-F_salg_042

Med de nye dele på plads, præsenterer F-maskinedn sig endnu bedre!

DSB_litra-F_salg_044

3. august 2016:
Efter lidt stilstand i F-maskine projektet, på grund af sommervarmen, er der nu atter gang i arbejdet med alle detaljerne på maskinen.
Noget af det første der springer i øjnene, er den helt nykonstruerede luftpumpe, smørrepumpe, samt de mange rørforbindelser til dem. Derudover er også de nye hjulkasser med fjederopstilling monteret over forreste aksel.
Og så er der generelt monteret et hav af haner, beslag og rør på modellen.

Tikøb Støberi - DSB litra F overdel Tikøb Støberi - DSB litra F overdel

Men nu er det ikke kun udenpå modellen at Kim Møller fra Tikøb Støberi har arbejdet, også inde førerhuset er der tilført en mængde detaljer!

Tikøb Støberi - DSB litra F overdel

Fortsættes!

 

Skriv en kommentar

Annonce