Fra “Sputnik” til Mx = det er helt firkantet!

Arild Tangerud / Proinor.dk

Nu er Arild Tangerud fra Proinor.dk blevet helt firkantet, eller rettere hans produktion er i øjeblikket helt firkantet. Årsagen i alt det firkantede er, at Arild lige nu arbejder på højtryk på at fremstille samtlige Frichs firkantede lokomotiver.
Det er et par år siden han præsenterede den første af de firkantede lokomotiv modeller af Frichs typen, det var HFHJ M10 maskinen, i daglig tale “Sputnik”.

Frichs firkantet HFHJ M10 Sputnik

Frichs fabrikken i Randers fremstillede i alt 16 forskellige typer firkantede lokomotiver til de danske privatbaner samt til DSB, derudover også nogle stykker til udlandet.
Arild fokuserer i første omgang på de danske firkantede lokomotiver, og her har erfaringerne med “Sputnik” været til stor gavn og inspiration.

Frich Firkantet

Alle de nye firkantede lokomotiver bliver udstyret med en kraftig motor der via snekkedrev trækker på en aksel, herfra er der kædetræk ud til de øvrige trækaksler.
Samtlige aksler er lejret i kuglelejer, og undervognen er fuldt ekvilibreret for at sikre såvel gode køreegenskaber samt stabilt strømoptag, helt efter samme koncept som Proinor.dk’s HFHJ M3 motorvogn.

Vognkasserne er i vanlig Proinor.dk stil, det vil sige en stabil vognkasse opbygget i 3 millimeter krydsfiner, som udvendig er beklædt med lasergraverede finerplader.
Samtlige modeller leveres med motor, hjul samt kædetrækket. Puffer, koblinger samt eventuel dekoder skal modelbyggeren selv indkøbe.
Nogle vil måske spørge sig selv, om de kan bygge et velfungerende lokomotiv?
Svaret hertil er, at har man bare bygget et par af Proinor.dk’s vogne, så kan man også sagtens bygge et af disse lokomotiver, da opbygningen stort set er den samme!

Det første af de firkantede lokomotiver der er klar til levering, er LJ M9 fra Lollandsbanen, de øvrige modeller følger hen over året, men kan allerede nu bestilles.

Frichs firkantet LJ M9

Herunder kan du se et galleri med billeder fra processen med tilblivelsen og testkørslerne af de Frichs firkantede lokomotiver fra Proinor.dk.

Læs også:

Da Sputnik kom med Is.
Tagkølere fra Proinor.dk

Skriv en kommentar

Annonce